ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ιστορία μας

Η ιστορία μας ξεκίνησε το 1936 από τον προπάππου και ιδιοκτήτη του μαγαζιού Ιωάννη Μιχαηλίδη. Ο Ιωάννης Μιχαηλίδης έφτασε στη Θεσσαλονίκη από τη Σμύρνη το 1922 μαζί με χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να γλυτώσουν από την Μεγάλη Πυρκαγιά και τον αδίστακτο πόλεμο. Στην Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκε, ο Ιωάννης Μιχαηλίδης άνοιξε το μαγαζί του στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην αγορά Καπάνι, όπου μαζί με άλλους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, κατάφεραν και δημιούργησαν μια μικρή αγορά. Η μικρή αυτή αγορά από τότε σε ταξίδευε με τις εικόνες της και με τους ανθρώπους της σε μια άλλη εποχή. Το Καπάνι άρχισε σαν μια αγορά ανταλλαγής προϊόντων η οποία σήμερα, μετά από 100 χρόνια, είναι σημείο αναφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Ιωάννης Μιχαηλίδης ξεκίνησε το εμπόριο πουλώντας μπαχαρικά, βότανα, χρώματα, χημικά και σφουγγάρια. Οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά του σε ταξίδευαν στην Πόλη και στις αγορές της.

Ιωάννης Μιχαηλίδης, Ιδιοκτήτης και προπάππους, η φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου το 1950

Το παντοπωλείο το διατήρησε ο Ιωάννης Μιχαηλίδης μέχρι το 1952, τη χρονιά που αρρώστησε βαριά, και το μαγαζί πέρασε στα χέρια της κόρης του Βηθλεέμ (Θέμις) και του γαμπρού του Ευάγγελου Οικονόμιδη. Την εποχή εκείνη τα παντοπωλεία ή μπακάλικα φέραν τον τίτλο Εδώδιμα και Αποικιακά και τα προϊοντά πωλούνταν χύμα, χωρίς τυποποιημένες συσκευασίες. Η λέξη «Εδώδιμα» δήλωνε τα φαγώσιμα, και η λέξη «Αποικιακά» δήλωνε τα είδη που έφταναν στη χώρα από τις ευρωπαϊκές αποικίες στην Ασία, Αφρική κ.ά., όπως τα μπαχαρικά και το τσάι.

 

Ευάγγελος Οικονομίδης, διάδοχος του Ιωάννη Μιχαηλίδη και σύζυγος της Βηθλεέμ Μιχαηλίδου

 

Βηθλεέμ Οικονομίδου, κόρη του Ιωάννη Μιχαηλίδη, σύζυγος του διαδόχου Ευάγγελου Οικονομίδη

Ο Ευάγγελος και η Βηθλεέμ (Θέμις) διατήρησαν το μαγαζί μέχρι το 1980 όταν και συνταξιοδοτήθηκαν και το μπαχαροπωλείο πέρασε στα χέρια του γαμπρού τους Κώστα Παναγιωτίδη. Ο Κώστας Παναγιωτίδης, ως τρίτη γενιά, πήρε το μαγαζί στα χέρια του με ένα όραμα να το μεταμορφώσει, να το εμπλουτίσει και να το εκσυγχρονίσει διατηρώντας όλη την αίγλη, την ιστορία, και τους μόχθους που συνέθεσαν την εικόνα του παντοπωλείου τα προηγούμενα 44 χρόνια. Το μαγαζί αποκτάει τώρα όνομα και ταυτότητα, το όνομα αυτού "Βάλσαμο". Ο Κώστας Παναγιωτίδης, έχοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βότανα, στράφηκε σε αυτά και εμπλούτισε της γνώσεις του για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Με οδηγό τα παραδοσιακά γιατροσόφια του λαού μας, αποφάσισε να μην μείνει σε αυτά και να απόκτησει όλες τις γνώσεις που έκρυβε η βοτανολογία μέσα της. Όσο οι γνώσεις του αναπτύσσονταν, τόσα περισσότερα βότανα εισήγαγε στο μαγαζί του και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας ήταν από τους πρώτους εμπόρους της εποχής που ασχολήθηκε επίσης με τα αιθέρια έλαια και την ισχυρή τους δύναμη στην αρωματοθεραπεία. Με λίγα λόγια, κατάφερε να εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων, και να μεταμορφώσει το μαγαζί σε ένα αυθεντικό βοτανοπωλείο - μπαχαροπωλείο με βότανα, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια, μείγματα βοτάνων, με τη δική του κινηματογραφική προσωπικότητα και με τις ιδιαίτερες μουσικές που πάντα επέλεγε να ακούγονται και να ομορφαίνουν την καθημερινότητα στο μαγαζί. Το "Βάλσαμο" στο Καπάνι πλέον είχε γίνει ένα με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Φωτογραφία του μαγαζιού το 1981. Δεξιά: Κώστας Παναγιωτίδης, Αριστερά: Θεόδωρος Χαραλαμπίδης

Κώστας Παναγιωτίδης, γαμπρός του Ευάγγελου Οικονομίδη

Σακιά και τσουβάλια με βότανα και μπαχαρικά στο Βάλσαμο (νυν Κάρδαμο)

Κώστας Παναγιωτίδης για την Parallaxi, φώτο της Νατάσας Χριστιανοπούλου

Άρθρο στην εφημερίδα  Athener Zeitung του 2009 για το Βάλσαμο

Με την συνταξιοδότηση του Κώστα Παναγιωτίδη το 2015, το Βάλσαμο (νυν Κάρδαμο) περνάει στον υιό του Γιώργο Παναγιωτίδη. Ο Γιώργος, τέταρτη γενιά πλέον, δισέγγονος του Ιωάννη Μιχαηλίδη, διάδοχος της ιστορικής αυτής επιχείρησης, αναλαμβάνει το μαγαζί με στόχο και σκοπό να εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα των προϊόντων, την διαρκή ενημέρωση και διάδωση των γνώσεων του. Στόχος μας είναι η ανώτατη ποίοτητα του τελικού προϊόντος που φτάνει στα νοικοκυριά, η σωστή ενημέρωση για την ορθή χρήση των βοτάνων και των φυτικών σκευασμάτων, η υποστήριξη ελλήνων παραγωγών και καλλιεργητών σε εγχώρια προϊόντα. Με το ηλεκτρονικό κατάστημα, το όραμα μας είναι να διαδωθεί η γνώση και να φτάσουν τα προϊόντα μας στα νοικοκυριά σε κάθε γωνιά της γης. Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα, όταν βλέπεις και συναντάς ανθρώπους από άλλες χώρες και άλλες πόλεις της Ελλάδος, να ξαναέρχονται με χαμόγελο στο μαγαζί σου. Το όνομα μας πλέον Κάρδαμο. Στέλνουμε τις ευχές μας σε όλες τις γενιές οικογενειών που μας στηρίζουν τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και σε όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Το Κάρδαμο σήμερα:

Κάρδαμο στο Καπάνι, Χαλκέων 16 (Πρώην Βάλσαμο), 2020Κάρδαμο στο Καπάνι, Πρώην Βάλσαμο, 2020Κάρδαμο, Πρώην Βάλσαμο, 2020